Adoptie van een dier

Overweeg je om een (nieuwe) hond of kat in huis te nemen?

De aanschaf van een huisdier mag nooit impulsief gebeuren. Je hebt een huisdier immers niet voor even, maar voor de rest van zijn leven. Een huisdier kost tijd en geld en je zult bij veel dingen die je doet rekening moeten houden met de behoeften van jouw hond of kat. Hij wordt een lid van je gezin. Heb je goed over de gezinsuitbreiding nagedacht en besloten dat je en jouw gezin toe zijn aan een (nieuwe) viervoeter, maak dan een afspraak om tijdens openingstijden bij Dierenopvangcentrum Hokazo langs te komen. Een van onze medewerkers staat je graag te woord, beantwoordt al je vragen en leidt je langs de honden of katten. Uiteraard krijg je alle gelegenheid om rustig kennis te maken met de dieren in ons opvangcentrum. Je kunt knuffelen en spelen met de katten of wandelen met één van de honden. Wij vinden het heel erg belangrijk dat er een goede match is tussen jou en het dier van jouw keuze.

 

Vragenformulier

Als je geïnteresseerd bent in een hond of kat, dan vragen wij je altijd om eerst eenmalig een vragenformulier in te vullen. Dit formulier helpt je om inzicht te krijgen in jouw wensen, mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van je toekomstige huisdier en het voorkomt dat wij onverhoopt een aantal belangrijke vragen vergeten te stellen. Op basis van je antwoorden bekijken we samen welke hond of kat het beste bij jou en jouw situatie past. Het voordeel van het ingevulde formulier is bovendien dat je, bij een eventueel volgend bezoek, niet steeds weer dezelfde vragen hoeft te beantwoorden. Wij bewaren jouw formulier en kunnen het er op elk gewenst moment bij pakken.
Je kunt kiezen uit een formulier dat je online in kunt vullen en waarbij je jouw keuzes online aan kunt kruisen. Of je print het formulier uit, vult het handmatig in en scant het voordat je het aan ons terug stuurt.
  • Klik hier voor het online invulbare vragenformulier voor een kat
  • Klik hier voor het online invulbare vragenformulier voor een hond
  • Klik hier voor het handmatig invulbare vragenformulier voor een kat
  • Klik hier voor het handmatig invulbare vragenformulier voor een hond

De adoptie van een hond of kat

Als er een duidelijke klik is tussen jou en een (of meer) van onze dieren en ook wij vertrouwen hebben in de match, dan kun je de hond(en) of kat(ten) meestal diezelfde dag nog mee naar huis nemen. Alleen wanneer de hond of kat is binnengekomen als zwerfdier en nog geen twee weken bij ons verblijft (de wettelijk verplichte termijn waarna een dier herplaatst mag worden), wanneer hij ziek is en/of nog medicijnen krijgt, kun je hem nog niet adopteren. Ook gelden voor sommige honden aanvullende maatregelen. Je kunt de hond of kat dan in de meeste gevallen wel al reserveren. Dat betekent dat hij niet door andere mensen kan worden geadopteerd en voor je wordt ‘vastgehouden’. Je dient hiervoor dan een deel van de plaatsingskosten aan te betalen.

Alle honden en katten die je bij ons adopteert hebben de verplichte entingen ontvangen en zijn gechipt, ontwormd en ontvlooid. De katten zijn daarnaast gecastreerd of gesteriliseerd. Soms moet een kitten nog de tweede enting krijgen of is het nog niet gecastreerd of gesteriliseerd, omdat het daarvoor te jong is (deze operaties laten wij doorgaans uitvoeren als het kitten 6 maanden oud is). In dat geval krijg je van ons een tegoedbon mee, waarmee je later zelf de tweede enting, castratie of sterilisatie en op onze kosten kunt laten uitvoeren. Let op: wij kunnen deze medische handelingen uitsluitend vergoeden als je naar onze dierenarts gaat. Als je besluit hiervoor naar je eigen dierenarts te gaan, zijn de kosten voor eigen rekening.

 

Plaatsingsovereenkomst

Voor je de hond of kat mee naar huis kunt nemen stellen wij een plaatsingsovereenkomst op die door jou en de beheerster ondertekend moet worden. Wij hebben voor het invullen van de plaatsingsovereenkomst een geldig legitimatiebewijs van je nodig. Na je betaling (contant of per pin) ontvang je van ons het entingsboekje van de hond of kat, een exemplaar van de plaatsingsovereenkomst, de plaatsingsvoorwaarden en een betalingsbewijs. Bewaar deze papieren goed. De plaatsingstarieven vind je elders op deze site.

We gaan er natuurlijk niet van uit, maar heel soms blijkt de match met de hond of kat van jouw keuze toch niet optimaal. Je hebt altijd een ‘proeftijd’ van twee weken. In die periode kun je de hond of kat altijd kosteloos (zonder afstandskosten) naar ons terugbrengen. In sommige gevallen krijg je (een deel van) het plaatsingsgeld terug. Dat is afhankelijk van de reden waarom je de hond of kat weer terugbrengt.

 

Medische kosten tijdens de eerste (twee) weken

In principe worden er alleen dieren ter adoptie meegegeven die volledig gezond zijn. Wanneer een dier een chronische aandoening of afwijking heeft, word je daarover vooraf goed geïnformeerd. Ondanks alle (voorzorgs)maatregelen kan het soms toch gebeuren dat een hond of kat kort na de adoptie ziek wordt. Vooral katten zijn stressgevoelig en zij kunnen af en toe bijvoorbeeld (een lichte vorm van) niesziekte krijgen door de verhuizing.

Wordt je hond of kat in de eerste twee weken na de adoptie ziek of maak je je zorgen om zijn gezondheid, neem dan altijd contact met ons op. In overleg bekijken we dan wat je het beste kunt doen. Heeft de hond of kat medicijnen nodig, dan kun je die vaak (kosteloos) via ons verkrijgen. Is een medisch onderzoek of andere medische behandeling noodzakelijk, dan kun je meestal op onze kosten een bezoek brengen aan onze dierenarts. Of je de kosten van medicijnen en dierenarts vergoed krijgt, is onder andere afhankelijk van de aard van de ziekte of aandoening. Eventuele kosten komen sowieso alleen voor vergoeding in aanmerking als er voor het dierenartsbezoek overleg met ons heeft plaatsgevonden.

 

Aanvullende maatregelen bij de adoptie van een hond

Als je op zoek bent naar een (nieuwe) hond, dan moet je met een aantal extra zaken rekening houden. Zo krijg je bepaalde honden nooit tijdens een eerste bezoek mee naar huis en is het belangrijk om de potentiële nieuwe hond – voor de definitieve adoptie – eerst te laten kennismaken met de eventuele hond die je al hebt.

Soms zijn meerdere bezoeken verplicht

Wij hebben vrijwel altijd één of meerdere honden bij ons wonen die om een iets meer ervaren baas vragen. Dit zijn over het algemeen honden met een kleine of grotere gebruiksaanwijzing, omdat ze bijvoorbeeld erg dominant zijn, angstagressie vertonen of bijzonder fel reageren op soortgenoten. Deze honden kun je nooit tijdens een eerste bezoek mee naar huis nemen. Doorgaans dien je voor een hond uit deze categorie minimaal drie keer bij ons langs te komen. Zo leer je de hond beter kennen (en de hond jou) en ben je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen. Ook kunnen wij beter beoordelen of jij en de hond echt een goede match zijn. Je kunt de hond overigens in de meeste gevallen al wel tijdens je eerste of tweede bezoek reserveren. Dit betekent dat de hond in de tussentijd niet door andere mensen kan worden geadopteerd en voor jou wordt ‘vastgehouden’. Hiervoor dien je dan een deel van de plaatsingskosten aan te betalen.

Kennismaking met je eigen hond

Als je thuis al één of meer honden hebt en je overweegt om er een nieuwe hond bij te nemen, dan is het natuurlijk belangrijk dat de dieren met elkaar overweg kunnen. Tijdens een van je bezoeken (dit mag de eerste keer, maar ook bij een eventueel volgend bezoek) laten wij de dieren – onder toezicht van een deskundige medewerker – kennismaken op een van onze speelweiden. Het is belangrijk dat de eerste ontmoeting op relatief neutraal terrein plaatsvindt. Uiteraard geeft deze kennismaking geen garantie dat het ook in de thuissituatie (het territorium van jouw hond) zal klikken tussen de dieren, maar we kunnen er wel enkele belangrijke conclusies uit trekken.

Aanvullende maatregelen bij adoptie van een kat vanuit België of Duitsland

Ben je woonachtig in Duitsland of België en wil je een kat adopteren uit ons opvangcentrum? Houd er dan rekening mee dat strikte wetgeving eist dat katten 21 dagen voordat ze over de grens vervoerd worden een verplichte inenting tegen rabiës hebben gehad. Dit betekent dat u naast de kosten voor deze enting (inclusief entboekje € 50,00) ook 21 dagen pensionkosten betaalt (€ 111,30).