Hond adopteren?
Een huisdier heb je niet voor even, maar voor de rest van zijn leven. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt voor de overgaat op de aanschaf van een huisdier. Een hond kost tijd en geld en je zult bij veel dingen die je doet rekening moeten houden met de behoeften van jouw hond. Heb je er goed over nagedacht en wil je een hond adopteren? Kijk dan bij onze plaatsbare honden of er een potentieel maatje voor jou in ons asiel zit. Match gevonden? Vul het vragenformulier in en wij nemen contact met je op!
Eerst nog wat vragen? Geen probleem. Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact met ons op. Een van onze medewerkers staat je graag te woord en beantwoordt al je vragen.
Hieronder vind je meer informatie over het adopteren van een hond bij Dierenopvangcentrum Hokazo.
De adoptie van een hond
Stap één
De eerste stap bij de adoptie van een hond is het invullen van een vragenformulier. Bij al onze plaatsbare honden is een vragenformulier te vinden. Het vragenformulier helpt jezelf en ons om inzicht te krijgen in jouw wensen, mogelijkheden en verwachtingen ten aanzien van je toekomstige huisdier. Op basis van jouw antwoorden bekijken we of de hond die je zou willen adopteren het beste bij jou en jouw situatie past. Mocht dit niet zo zijn, dan kijken we samen of er een andere hond is die wel zou passen.
Stap twee
Indien we op basis van het vragenformulier denken dat jij en de hond een goede match zouden zijn, gaan we verder naar de tweede stap: het maken we de eerste afspraak. Tijdens deze afspraak geven we je meer informatie over de hond en ga je kennis maken met de hond. Je gaat een stukje met de hond wandelen, of je kunt met de hond spelen op onze betonweides. Tijdens de wandeling en het spelen zal er altijd een van onze medewerkers aanwezig zijn. Onze medewerker zal bekijken of jij en de hond een match zijn en kunnen jou tips en tricks geven over hoe om te gaan met de specifieke hond. Als zowel jij, als de hond als onze medewerker een goed beeld hebben, gaat de hond weer terug naar zijn kennel. Er zal nog een nabespreking plaatsvinden tussen jou en onze medewerker.
Stap drie
Omdat de meeste van onze honden al het een en ander achter de rug hebben, vragen we je om minimaal 1 dag later nog een keer terug te komen. Op deze manier kun je thuis nog goed overwegen of deze specifieke hond echt jouw nieuwe maatje wordt! Ook wij hebben even tijd om jouw ontmoeting met de hond nog eens te overdenken. Stap drie is dan ook het tweede bezoek. Bij dit bezoek ga je weer samen met de hond wandelen en/of spelen. Hebben zowel jij als onze medewerker(s) er een goed gevoel bij, dan kunnen we over gaan tot adoptie.
Stap vier
Voor je de hond mee naar huis mag nemen stellen we een plaatsingsovereenkomst op, die door jou en onze medewerker moet worden ondertekend. Bij de plaatsing zal je informatie krijgen over onze (algemene) plaatsingsvoorwaarden. Bij akkoord op deze voorwaarden en na betaling (klik hier voor onze tarieven) onderteken we de plaatsingsovereenkomst. In deze plaatsingsovereenkomst staat dat wij de eigendom van de hond aan jou overdragen en dat jij de hond in eigendom zal nemen. Vervolgens ontvang je van ons het entingsboekje van de hond, een exemplaar van de plaatsingsovereenkomst en de plaatsingsvoorwaarden. Daarna gaan wij het aller belangrijkste uit de kennel halen, namelijk jouw nieuwe hond!
Medische kosten tijdens de eerste twee weken
Al onze honden zijn gechipt, geënt, ontwormd en ontvlooid en zijn onderzocht door een dierenarts.
In principe worden er alleen dieren ter adoptie meegegeven die volledig gezond zijn. Wanneer een dier een chronische aandoening of afwijking heeft, word je daarover vooraf goed geïnformeerd. Ondanks alle (voorzorgs)maatregelen kan het soms toch gebeuren dat een hond kort na de adoptie ziek wordt.
Wordt je hond in de eerste twee weken na de adoptie ziek of maak je je zorgen om zijn gezondheid, neem dan altijd contact met ons op. In overleg bekijken we dan wat je het beste kunt doen.
Is een medisch onderzoek of andere medische behandeling noodzakelijk, dan kun je meestal op onze kosten een bezoek brengen aan een van onze dierenartsen. Of je de kosten van medicijnen en dierenarts vergoed krijgt, is onder andere afhankelijk van de aard van de ziekte of aandoening. Eventuele kosten komen sowieso alleen voor vergoeding in aanmerking als er voor het dierenartsbezoek overleg met ons heeft plaatsgevonden.
Indien je op eigen initiatief, of naar een eigen dierenarts gaat, zal stichting Hokazo hiervoor geen kosten vergoeden.
Kennismaking met je eigen hond
Als je thuis al één of meer honden hebt en je overweegt om er een nieuwe hond bij te nemen, dan is het natuurlijk belangrijk dat de dieren met elkaar overweg kunnen. Tijdens een van je bezoeken (dit mag de eerste keer, maar ook bij een eventueel volgend bezoek) laten wij de dieren – onder toezicht van een deskundige medewerker – kennismaken op een van onze speelweiden. Het is belangrijk dat de eerste ontmoeting op relatief neutraal terrein plaatsvindt. Uiteraard geeft deze kennismaking geen garantie dat het ook in de thuissituatie (het territorium van jouw hond) zal klikken tussen de dieren, maar we kunnen er wel enkele belangrijke conclusies uit trekken.
Plaatsingsovereenkomst
Voor je de hond naar huis kunt nemen stellen wij een plaatsingsovereenkomst op die door jou en de beheerster ondertekend moet worden. Na je betaling (contant of per pin) ontvang je van ons het entingsboekje van de hond, een exemplaar van de plaatsingsovereenkomst, de plaatsingsvoorwaarden en een betalingsbewijs. Bewaar deze papieren goed. De plaatsingstarieven vind je hier op deze site.
We gaan er natuurlijk niet van uit, maar heel soms blijkt de match met de hond van jouw keuze toch niet optimaal. Je hebt altijd een ‘proeftijd’ van twee weken. In die periode kun je de hond altijd kosteloos (zonder afstandskosten) naar ons terugbrengen. In sommige gevallen krijg je (een deel van) het plaatsingsgeld terug. Dat is afhankelijk van de reden waarom je de hond weer terugbrengt.