Nieuws

Dringend pleeggezinnen gezocht voor zwangere poezen en moederpoezen met kittens

Vooral in de zomermaanden worden ieder jaar kittens (met en zonder moederpoes) gevonden die onze hulp nodig hebben. Deze kittens zijn heel erg kwetsbaar en hebben zorg nodig om te overleven. Jij kunt Hokazo helpen bij de zorg voor deze kittens. De tijdelijke opvang van kittens is van groot belang om hen uiteindelijk als gezonde huiskatten te kunnen plaatsen. Als gastgezin ben je verantwoordelijk voor de opvoeding en socialisatie van de kittens waarbij je begeleid wordt door Hokazo (zie ook: Pleegzorg – hokazo)

Extra pleegouders zijn erg welkom! Vooral voor zwangere poezen, moederpoezen met kittens en flessenkittens (piepjonge weeskittens). Wil en kun jij ons helpen? Woon je binnen een straal van ongeveer 15 km van één van onze dierenartsen (Gemert, Landhorst, Boxmeer, Schaijk of Sint Michielsgestel), heb je eigen vervoer en een aparte kamer beschikbaar? Mail dan snel naar begeleiding@hokazo.nl.

 

Poes Loesje na 11 jaar eindelijk herenigd met eigenaar

Zeker in de zomermaanden willen katten nog wel eens naar buiten gaan en een paar dagen niet thuiskomen. Maar als dagen weken worden, weken maanden en maanden jaren verliezen eigenaren de hoop dat ze hun geliefde huisdier ooit nog zullen zien. Slechts in een enkel geval blijkt dit ten onrechte. Zo ook voor lapjeskat Loesje. Na maar liefst 11 jaar kon een dolgelukkige Eric zijn kat weer in de armen sluiten.

In 2004 adopteerde Eric zowel Loesje als haar zusje Wiesje uit dierenasiel Oss. Jarenlang gaat het goed, maar in november 2009 komt Loesje niet meer thuis. Eric alarmeert het asiel waar ze vandaan komt en vraagt hen naar zijn kat uit te kijken. Dat hij dan al vreest voor het ergste, blijkt uit zijn vraag hoe de gemeente omgaat met gevonden dode dieren. Het telefoontje van Hokazo na 11 jaar en 8 maanden komt volledig onverwacht.

Medewerkers van Dierenambulance Hokazo hebben Loesje aangetroffen in Nistelrode. De vacht van het arme dier is helemaal vervilt en haar huid zit vol kleine wondjes. Iets dat vaak gezien wordt bij katten die al lange tijd in het wild overleven. In het asiel wordt de chip van de kat uitgelezen. Meestal eindigt het verhaal daar. Veel katten zijn niet eens gechipt en als ze dat wel zijn, vergeten mensen bij een verhuizing om hun contactgegevens te laten aanpassen in de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Daardoor is het vaak niet mogelijk om de eigenaar terug te vinden. Gelukkig lukte het in dit geval wel.

Niemand weet wat Loesje in al die jaren afwezigheid heeft meegemaakt. Haar rechteroog is beschadigd. We hebben haar vacht moeten scheren, omdat deze vol klitten zat en we de wondjes anders niet konden behandelen. Onze dierenarts heeft haar onderzocht en met rust, goede voeding en natuurlijk veel aandacht en liefde, zal ze hopelijk snel opknappen.

Ondertussen is de poes met Eric mee naar huis. Hij is dolgelukkig en hoopt dat Loesje en zijn huidige kat het goed met elkaar zullen kunnen vinden.

 

 

Hokazo overweldigt door steun voor Jillz

Bij Hokazo geloven we in een kans voor alle dieren. Toen het 4,5 jaar oude poezenmeisje Jillz een maand geleden opeens veranderde van een enorm nieuwsgierige en aanhankelijke kat in een teruggetrokken dier met grote bange ogen, hebben we er alles aan gedaan om er achter te komen wat er met haar aan de hand was. Uit de eerste onderzoeken kwam naar voren dat Jillz van de ene op de andere dag blind geworden was. Helaas werden onze vermoedens al gauw bevestigd. Na een biopt van de lymfeklieren in haar buik kregen we de diagnose. droge FIP.

FIP is een progressieve ziekte die bijna altijd dodelijk is. Maar Hokazo  zou haar slogan “Wij geloven in een kans voor alle dieren” niet waard zijn als we niet alles, maar dan ook echt álles op álles zouden zetten om haar een gezonde toekomst te geven. Er bestaat namelijk een behandeling. Een lange, intensieve maar bovenal enorm dure behandeling. Door Jillz 84 dagen lang te injecteren met medicatie, goed te observeren, haar weerstand een boost te geven met voedingssupplementen en regelmatig bloedcontroles uit te voeren bestaat er een hele reële kans dat ze hier bovenop komt. Een behandeling die ongeveer € 2.500,- gaat kosten. Via onze Facebook-pagina hebben we hulp gevraagd.

We weten dat we heel veel lieve donateurs hebben die heel erg betrokken zijn bij het welzijn van onze dieren. Desondanks zijn we overweldigd door de vele reacties en vreselijk dankbaar voor alle donaties die we voor Jillz hebben ontvangen. Dankzij alle bijdragen kunnen we de medicatie bestellen, zodat we snel kunnen starten met de behandeling.

Laat je kater/poes castreren!

We schrijven er vaker over: het enorme overschot aan katten. Ook dit jaar wordt Hokazo overspoeld door zwangere poezen en kittens (al dan niet met moederpoes). Wij houden ons hart vast, want afgelopen jaren hebben we ruim 1000 katten binnen gekregen, waarvan ruim 700 kittens. We willen niet dat het er dit jaar nóg meer worden. Dus daarom deze dringende oproep om je kater/poes te laten castreren!

Er is een enorm overschot aan katten. Zij veroorzaken soms overlast, maar worden vooral zelf blootgesteld aan allerlei gevaren, zoals vergiftiging, aangereden worden, aanvallen door andere dieren, beschoten worden door jagers, ziektes, etc.

Kittens die op straat worden geboren of gedumpt, hebben weinig weerstand en worden vaak verzwakt, ziek en/of doodsbang binnengebracht. Ontstoken oogjes, gebroken pootjes of bekkenbreuken. En dan hebben we het nog niet eens over de kittens die het niet overleefd hebben. Dit moet stoppen!

Dat kan alleen als elke katteneigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn kat laat castreren. De algemene gedachte is dat dit kan als het dier een maand of 6 is, omdat kittens op vaak op deze leeftijd gecastreerd worden. Een kitten kan echter al vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn! Laat ook katten castreren die normalerwijs binnen zitten. Want wat als je poes ontsnapt en drachtig terug komt? Of je kater gaat er vandoor en komt een paar dagen later pas terug en heeft in de tussentijd meerdere poezen zwanger gemaakt.

En vergeet niet: na castratie is kater nog steeds enkele weken vruchtbaar! Sommige dierenartsen zeggen tot wel 6-8 weken. Dus hou hem die aantal weken nog binnen.

En voor de mensen die toch graag een keer een nestje willen: jullie nodigen we graag uit om eens contact op te nemen met onze pleegzorg (begeleiding@hokazo.nl). Elk jaar zijn we dringend op zoek naar pleeggezinnen om thuis voor de honderden kleintjes te zorgen. Zodat ze gezond en onbezorgd op kunnen groeien en vanuit daar naar hun nieuwe huisje kunnen gaan. Dat is enorm dankbaar werk!