Vogel gevonden?
Je hebt een vogel gevonden. Wat nu? Geef de vogel in elk geval geen eten of drinken. Dit kan dodelijk zijn! Hieronder vind je tips om te bepalen of de vogel hulp nodig heeft.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om eerst de situatie in te schatten.
Is de vogel in direct gevaar – is het bijvoorbeeld gewond doordat hij gepakt is door een kat?
Bel meteen de dierenambulance 06 – 53 707 111 en volg de instructies van de dierenambulancemedewerker op.
De vogel is niet direct in gevaar maar is tegen het raam gevlogen en zit versuft op de grond.
De vogel heeft waarschijnlijk een flinke smak gemaakt en moet daar even van bijkomen. Laat het dier met rust. Zit de vogel er over één tot twee uur nog, bel dan met de dierenambulance 06 – 53 707 111 voor advies.
De vogel is niet in direct gevaar maar zit op de grond en lijkt niet te kunnen vliegen.
Als jonge vogels voor de eerste keer het nest verlaten dan landen ze vaak op de grond in de buurt van het nest. Deze jonge vogels zijn (bijna) compleet bevederd. Vanaf de grond leren de jonge vogels in een paar dagen vliegen. Ze worden in die dagen ook door hun ouders op de grond gevoerd. Laat de vogel in dit geval met rust. Je hoeft in dit geval alleen te bellen voor een jonge vogel als je zeker weet dat de oudervogel niet meer terugkomt, bijvoorbeeld omdat ze overleden is of als de jonge vogel ziek of gewond is.
De vogel is niet in direct gevaar maar lijkt uit zijn nest gewaaid.
Soms vallen jonge vogels per ongeluk uit het nest, bijvoorbeeld bij harde wind of omdat het nest verstoord is door snoeiwerkzaamheden. Deze vogeltjes zijn nog (bijna) kaal. Als het mogelijk is, kun je de jonge vogel het beste terugzetten in het nest. Je hoeft niet bang te zijn dat de oudervogels niet meer terugkomen nadat je het beestje hebt aangeraakt. Vogels zijn namelijk niet gericht op geur. Bel de dierenambulance 06 – 53 707 111 als het niet lukt om zelf de vogel terug te plaatsen in het nest.
Als je twijfelt mag je altijd met de dierenambulance bellen. 06 – 53 707 111