Doneren met belastingvoordeel

Steun je ons voor minimaal 5 jaar? Dan betaalt de fiscus mee!

Overweeg je om Stichting Hokazo voor tenminste 5 jaar te steunen? Dan is het interessant om jouw gift schriftelijk te laten vastleggen. Hokazo is namelijk door de Belastingdienst aangewezen als zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat je het volledige bedrag dat u aan ons schenkt van de belasting kunt aftrekken.

Om voor deze fiscale regeling in aanmerking te komen moet je jouw gift schriftelijk laten vastleggen. Dat kan in een notariĆ«le akte of via het door de Belastingdienst opgestelde formulier ‘Periodieke gift in geld’, dat zowel door jou als door ons moet worden ondertekend. In de akte of het formulier verklaar je dat je minstens 5 jaar lang minimaal eenmaal per jaar een bepaald bedrag (dat steeds ongeveer even hoog is) aan Hokazo overmaakt. Er is geen minimum- of maximumbedrag verbonden aan jouw schenkingen. Er geldt voor periodieke giften geen drempelinkomen. Je hoeft het formulier niet aan de Belastingdienst te sturen; je bewaart het origineel en wij een kopie. De Belastingdienst kan bij controle naar het formulier vragen.

Wil je dat jouw periodieke gift automatisch naar Hokazo wordt overgemaakt? Dan kun je het formulier ‘betalingsvolmacht’ gebruiken. Als je het formulier helemaal invult en naar ons toestuurt, geef je ons toestemming om de gift automatisch van jouw rekening af te schrijven.
Rekenvoorbeeld (uitgaande van 42% inkomstenbelasting)

Zonder akte         Met akte      
Uw jaarlijkse schenking aan Stichting Hokazo 200 Euro 200 Euro
Teruggave belasting 0 Euro 84 Euro
U betaalt netto per jaar 200 Euro 116 Euro

Meer informatie over fiscale voordelen bij schenkingen vind je bij de belastingdienst.