Hoe werkt de plaatsingsprocedure?

Op twee verschillende locaties zijn plaatsingen mogelijk. In het dierenopvangcentrum en bij een pleeggezin thuis.

Asiel:
Je kunt tijdens openingstijden op afspraak terecht in ons dierenopvangcentrum. Na het invullen van een kort vragenformulier ga je samen met een vrijwilliger kijken of er een match is. Indien de juiste match gevonden is, volgt overleg met onze professionele dierverzorgers. Zij kennen immers de kat het beste. Vaak mag een kat direct mee, mits je een veilige transportmand meegenomen hebt. Deze zijn eventueel ook te huur voor € 20,00 borg. Het kan voorkomen dat een kat nog medicijnen krijgt. Deze kuur moet eerst afgemaakt worden, waarna de kat nog gecontroleerd wordt door de dierenarts. Als alles goed is mag je nieuwe huisgenoot daarna mee.

Pleeggezin:
Je hebt contact gehad met het pleeggezin, waarbij een afspraak is gemaakt voor een bezichtiging. Indien er een wederzijdse klik is en het kitten/de kat is vrij voor adoptie kun je alles afhandelen bij het pleeggezin. Van het pleeggezin krijg je alle benodigde documentatie, paspoortje(s) en eventuele tegoedbonnen. Je betaalt rechtstreeks bij het pleeggezin. Het pleeggezin zorgt ervoor dat alle documentatie en het geld bij Dierenopvangcentrum Hokazo terecht komt.


Zijn de katten gechipt, geënt en gecastreerd?

Alle kittens en katten zijn gechipt. Daarnaast zijn alle volwassen poezen geënt en alle kittens hebben hun eerste van de twee vaccinaties. Je krijgt een tegoedbon voor de laatste enting die je uitsluitend bij onze dierenarts kunt inleveren. Indien het kitten bij het pleeggezin beide vaccinaties al heeft gehad, krijg je geen tegoedbon meer.

Alle volwassen katers zijn gecastreerd. Voor enkele poezen is het lastiger om te bepalen of ze al gesteriliseerd zijn bij binnenkomst. Bij de poezen waarvan het niet bekend is, kun je bij een van onze dierenartsen laten steriliseren na krolsheid. Voor kittens krijg je een tegoedbon die uitsluitend inwisselbaar is bij een van onze dierenartsen. Pas vanaf 6 maanden mogen ze gecastreerd worden.


Mag ik een kitten of kat meteen meenemen?

Dit is mogelijk, mits het kitten oud genoeg en verder gezond is. Dit overleg je met het pleeggezin. Volwassen katten mogen mee indien zij gezond zijn. Je moet een veilig transportmandje hebben. Zonder dit mogen zij niet mee. Je kunt bij Hokazo een reismand huren voor € 20,00 borg.

In sommige gevallen gelden voor honden en katten aanvullende maatregelen. Zie hiervoor Adoptie van een dier.

 


Mag ik meerdere kittens bezoeken voordat ik ga kiezen?

Dit is niet aan te raden. Dit geeft voor de pleeggezinnen en kittens onrust. De pleeggezinnen streven er naar om een zo duidelijk mogelijk verhaal met foto’s te publiceren. Mocht er toch geen match zijn, staat het je uiteraard vrij om verder te kijken. Vooral in het begin van het jaar worden de kittens erg snel geadopteerd. Een pleeggezin kan geen kittens reserveren voor een geïnteresseerde die ook nog andere nestjes gaat bekijken.


Ik heb al een paar dagen geleden gemaild, maar helaas geen reactie ontvangen.

Jouw e-mail naar dierenasiels@hokazo.nl wordt direct na binnenkomst doorgestuurd naar het pleeggezin of asiel. Het pleeggezin zal normalerwijs binnen 3 dagen beantwoorden. Het kan echter voorkomen dat een pleeggezin overspoeld raakt door de hoeveelheid geïnteresseerden. Dan kan er, helaas, iets mis gaan. Wij vragen je begrip hiervoor en verzoeken je altijd na 3 dagen weer contact op te nemen via dierenasiels@hokazo.nl.


Hebben jullie meerdere foto`s/filmpjes van de kittens?

Het pleeggezin kan je misschien extra filmpjes en foto’s sturen. Wij verzoeken je dan ook deze vraag te stellen aan het pleeggezin. Voor katten die op Hokazo verblijven, verzoeken wij je om een afspraak te maken en de kat in ons dierenopvangcentrum te bezoeken. Het bezichtigen van de kittens en katten is tenslotte een heel andere belevenis dan ze zien via een verhaal en foto’s.


Kunnen jullie mij een kitten aanbevelen die kan met andere katten/honden of kleine kinderen kan?

In de verhalen, geschreven door de pleeggezinnen of vrijwilligers, wordt getracht om een z’n goed mogelijk beeld te geven van een kitten of kat. Niet alle pleeggezinnen hebben andere huisdieren of kinderen. Op het dierenopvangcentrum wordt contact tussen hond en kat vermeden. Indien het een afstandskat betreft, weet het voormalig baasje de voorgeschiedenis van de kat en is dit doorgegeven aan het asiel. Daarnaast is elk kitten of kat anders. Er zijn angstige kittens die zich beter ontplooien zonder kleine kinderen of honden. Het is ook wel voorgekomen dat een zeer aanhankelijke kitten, die graag in gezicht en nek wilde liggen, niet geplaatst is bij een jong gezin met baby in verband met verstikkingsgevaar. Het pleeggezin en vrijwilliger kent het karakter van het betreffende kitten of kat het beste. Je kunt jouw vraag het beste stellen via dierenasiels@hokazo.nl en zij zullen met je meedenken.


Hebben jullie kittens die honden zijn gewend?

Er zijn pleeggezinnen die ook een hond hebben, waardoor de kittens honden gewend zijn. Echter: zijn niet alle honden hetzelfde en het karakter van de hond is bepalend. Wij kunnen daardoor nooit de garantie geven dat het met jouw hond goed zal gaan.


Ik zoek een specifiek kitten of kat, kunt u mij e-mailen wanneer u zoiets binnenkrijgt?

Helaas kunnen wij dit vaak niet voor je doen. Jaarlijks vangt Hokazo meer dan 1.000 katten op, waaronder zo’n 750 kittens. Juist in de zomermaanden zijn onze medewerkers en vrijwilligers erg druk met de verzorging van de toestroom aan asieldieren. Wij verzoeken je om onze Facebook pagina en dierenasiels.com in de gaten te houden. Je kunt je vraag stellen op dierenasiels@hokazo.nl. Indien de vrijwilligers tijd en mogelijkheden zien, zullen zij je beslist willen helpen.


Het pleeggezin vond ons geen goede match. Wat nu?

Een pleeggezin kent de kittens het beste. Zij hebben het kitten zien groeien en ontwikkelen. Daarnaast zijn er veel zieke kittens, waardoor er veel inspanning en liefde bij is komen kijken. Het pleeggezin zoekt voor elk kitten de perfecte match. Mocht jij dit niet zijn voor dit specifieke kitten, betekent het niet dat er geen kitten voor jou is. Het is wachten op een goede match en klik.


Ik heb een kat ouder dan 10 jaar. Mag ik daar een kitten bij plaatsen?

Nee, wij plaatsen geen kittens bij katten ouder dan 10 jaar. Dit is voor zowel jouw huidige kat, als voor het kitten niet gewenst. Een kitten is speels en wil ravotten en ontdekken. Een oudere kat zoekt zijn rust op en zal elke keer gestoord worden door een springend klein hummeltje. Een kitten wordt daar echt niet blij van en jouw oudere kat ook niet.