Pleegzorg

Dierenopvangcentrum Hokazo maakt graag en veel gebruik van pleeggezinnen. Gedurende het hele jaar bieden zij een liefdevol tijdelijk thuis aan honderden dieren. Bij Hokazo zijn alle dieren welkom; ziek, oud, gehandicapt, bang of verwilderd. Elk dier krijgt de noodzakelijke (medische) zorg die het nodig heeft. Sommige dieren hebben echter meer zorg en aandacht nodig, dan we ze in het asiel kunnen bieden. Omdat ze bijvoorbeeld extreem bang, heel jong, heel ziek of hoogbejaard zijn of omdat ze een zware operatie achter de rug hebben en moeten herstellen. Als het enigszins mogelijk is, brengen we hen onder in een pleeggezin.

Onze pleeggezinnen bieden een liefdevolle, stabiele thuisomgeving, waarin dieren tot rust kunnen komen. Met veel geduld durven angsthaasjes, die vaak nog nooit (positief) contact met mensen hebben gehad, zich open te stellen, te vertrouwen en lief te hebben. Voor het eerst in hun leven ervaren zij wat het is om een onbezorgd leven te leiden, waarin ze niet hoeven vechten voor voedsel of zoeken naar een droge schuilplek. Voor onze kwetsbare dieren, zoals jonge kittens, zwakke en hoogbejaarde honden en katten, biedt een pleeggezin een veilige en gezonde plek. De infectiedruk is er veel lager dan in het asiel, de kans op ziekte daardoor veel kleiner en de overlevingskansen veel groter. Kittens leren in de huiselijke omgeving bovendien omgaan met het dagelijkse ritme, vreemde geluiden (stofzuiger, deurbel, tv) en eventuele kinderen en andere dieren. Zij groeien zo op tot evenwichtige, sociale peuters die veel sneller een permanent warm thuis vinden.

Kortom, wij kunnen en willen niet zonder onze pleeggezinnen. Wij zijn hen, elk jaar opnieuw, enorm dankbaar voor hun tomeloze inzet en liefde voor de dieren.

 

Soorten pleeggezinnen

Wij zijn altijd op zoek naar pleeggezinnen voor de opvang van:

 • Zwangere moederpoezen en moederpoezen met kittens.
 • Weeskittens (kittens zonder moeder) tot 5 weken oud (flessenkittens).
 • Zelfstandig etende weeskittens (vanaf 5 weken oud).
 • Angsthaasjes:  hele bange (jong)volwassen katten.
 • Hoogbejaarde katten en honden.
 • (Ernstig) zieke katten en honden of katten en honden die moeten herstellen na een zware operatie.

Voorwaarden

Om als pleeggezin voor Hokazo aan de slag te gaan, moet er natuurlijk vooral een klik en vertrouwen zijn. Daarnaast hanteren wij de volgende voorwaarden:

 • Je woont binnen 15 km van een van de dierenartsen waar wij mee samenwerken (Dierenartsenpraktijk Dier&Arts in Boxmeer, Dierenartspraktijk ZuidOost in Gemert,  Dierenkliniek Schaijk, Dierenartsencentrum de Peelhorst (Mill en Uden) en Dierenartspraktijk Landhorst).
 • Je hebt eigen vervoer. Dit heeft vooral te maken met het bezoeken van de dierenarts in geval van spoed.
 • Je hebt een aparte kamer beschikbaar. Alle dieren (met uitzondering van de honden) verblijven in elk geval de eerste periode op een aparte kamer. Het biedt hen de rust en veiligheid die ze nodig hebben.
 • Je houdt van katten en/of honden en hebt bij voorkeur ervaring met katten en/of honden.
 • Je bent niet bang van het blazen, grommen of meppen van katten (dit geldt vooral voor de opvang van angsthaasjes).
 • Je eventuele eigen dieren zijn ingeënt. Deze eis stellen we voor zowel de veiligheid van je eigen dieren als van de dieren die je opvangt.
 • Je houdt je te allen tijden aan de regels en overige voorwaarden die Dierenopvangcentrum Hokazo stelt.

De pleegzorg kost je geen geld. Alle benodigdheden, zoals voer en kattengrit, worden door Hokazo verzorgd. De pleegzorg kost je alleen tijd en liefde.

Interesse?

Lijkt het je leuk om pleeggezin te worden of heb je vragen? Stuur dan snel een mail naar begeleiding@hokazo.nl Onze pleeggezinnen worden begeleid door een team van ervaren vrijwilligers. In geval van (medische) spoed kun je daar dag en nacht terecht. Maar ook voor alledaagse vragen staat het begeleidingsteam voor je klaar. Bij potentiële pleeggezinnen leggen de vrijwilligers van het begeleidingsteam eerst een huisbezoek af. Zij bekijken dan samen met jou of je voldoet aan alle voorwaarden, leggen je de werkwijze uit en beantwoorden al je vragen.