Vragen op een rijtje

Wat zijn de plaatsingsvoorwaarden?

De plaatsingsvoorwaarden kunt u hier downloaden

Hoe werkt de plaatsingsprocedure?

Op twee verschillende locaties zijn plaatsingen mogelijk. In het dierenopvangcentrum en bij een pleeggezin thuis.

Asiel: U kunt tijdens openingstijden terecht in ons dierenopvangcentrum. Na het invullen van een kort vragenformulier gaat u samen met een vrijwilliger bekijken of er een match is. Indien de juiste match gevonden is zal dit ook nog overlegd worden met de beheersters. Zij kennen immers de kat het beste. Vaak mag een kat direct mee, mits u een veilig transportmand mee heeft. Deze zijn eventueel ook te huur voor € 20,00 borg. Het kan voorkomen dat een kat nog aan de medicijnen zit. Deze kuur moet eerst afgemaakt worden en zal de kat nog gecontroleerd worden door de dierenarts. Als alles goed is mag uw nieuwe huisgenoot mee.

Pleeggezin: U heeft contact gehad met het pleeggezin waarbij een afspraak is gemaakt voor een bezichtiging. Indien er een wederzijdse klik is en het kitten/kat is vrij voor adoptie kunt u alles afhandelen bij het pleeggezin. Van het pleeggezin krijgt u alle benodigde documentatie, paspoortje(s) en eventuele tegoedbonnen. U doet de betaling rechtstreeks bij het pleeggezin. Het pleeggezin zorgt ervoor dat alle documentatie en betaling weer bij Dierenopvangcentrum HoKaZo terecht komt.

Zijn de katten gechipt, geënt en gecastreerd?

Alle kittens en katten zijn gechipt. Daarnaast zijn alle volwassen poezen geënt en alle kittens hebben hun eerste van de twee vaccinaties. U krijgt een tegoedbon voor de laatste enting die u kunt inleveren bij onze dierenarts . Indien het kitten bij het pleeggezin beide vaccinaties al heeft gehad krijgt u hiervoor geen tegoedbon meer.

Alle volwassen katers zijn gecastreerd. Voor enkele poezen is dit lastiger om te weten of ze al gesteriliseerd zijn bij binnenkomst. Bij de poezen waarvan het niet bekend is kunt u ze laten steriliseren na krolsheid bij een van onze dierenartsen. Voor de kittens krijgt u een tegoedbon die inwisselbaar is bij een van onze dierenartsen. Pas vanaf 6 maanden mogen ze gecastreerd worden.

Mag ik bij mijn eigen dierenarts laten castreren/steriliseren?

Dit mag, echter zijn de kosten voor eigen rekening. In enkele gevallen kan hier van afgeweken worden. U dient hiervoor contact op te nemen met de beheersters van Dierenopvangcentrum HoKaZo.

Mag ik een kitten of kat meteen meenemen?

Dit is mogelijk, mits het kitten oud genoeg en verder gezond is. Dit overlegd u met het pleeggezin. Volwassen katten mogen mee indien zij gezond zijn. U moet een veilig transportmandje hebben. Zonder dit mogen zij niet mee. U kunt op Hokazo een mandje huren voor € 10,00 borg.

Mag ik meerdere kittens bezoeken voordat ik ga kiezen?

Dit is niet aan te raden. Dit geeft voor de pleeggezinnen en kittens onrust. De pleeggezinnen streven er naar om een zo duidelijk mogelijk verhaal met foto’s te publiceren. Mocht er toch geen match zijn staat u uiteraard vrij om verder te kijken. Vooral in het begin van het jaar worden de kittens erg snel geadopteerd. Een pleeggezin gaat geen kittens vasthouden voor een geïnteresseerde die ook nog 5 andere nestjes gaat bekijken.

Ik heb al een paar dagen geleden gemaild, maar helaas geen reactie ontvangen.

Uw e-mail naar dierenasiels@hokazo.nl wordt direct na binnenkomst doorgestuurd naar het pleeggezin of asiel. Het pleeggezin zal u binnen 3 dagen beantwoorden. Het kan voorkomen dat een pleeggezin overspoeld raakt door de hoeveelheid geïnteresseerden. Dan kan er, helaas, iets mis gaan. Wij verzoeken u altijd na 3 dagen weer contact op te nemen met dierenasiels@hokazo.nl.

Ik reageerde meteen op facebook en de kittens zijn helaas al gereserveerd door iemand anders. Hoe kan dat?

Vooral in het begin van het seizoen zijn er enorm veel geinteresseerden. Naast facebook staan de kittens ook op dierenasiels.com. Daarnaast kan het zo zijn dat familie of vrienden van het pleeggezin het kitten ook gezien hebben na publicatie. Jaarlijks vangt Hokazo meer dan 500 kittens op. Uw match zal er zeker zijn. Wij vragen uw geduld hiervoor.

Hebben jullie meerdere foto`s/filmpjes van de kittens?

Het pleeggezin kan u misschien extra filmpjes en foto’s versturen. Wij verzoeken u deze vraag te stellen aan het pleeggezin. Voor katten die op Hokazo verblijven verzoeken wij voor extra beelden toch om zelf naar het dierenopvangcentrum te gaan. Het bezichtigen van de kittens en katten is een heel ander belevenis dan via een verhaal en foto’s.

Kunnen jullie mij een kitten aanbevelen die kan met andere katten/honden of kleine kinderen kan?

In de verhalen, geschreven door de pleeggezinnen of vrijwilligers, wordt getracht om een z’n goed mogelijk beeld te geven van een kitten of kat. Niet alle pleeggezinnen hebben andere huisdieren of kinderen. Op het dierenopvangcentrum wordt contact tussen hond en kat vermeden. Indien het een afstandskat betreft weet het voormalig baasje de voorgeschiedenis van de kat en is dit doorgegeven aan het asiel. Daarnaast is elk kitten of kat anders. Er zijn angstige kittens die zich beter ontplooien zonder kleine kinderen of honden. Het is ook eens voorgekomen dat een zeer aanhankelijke kitten niet geplaatst is bij een jong gezin met baby in verband met verstikkingsgevaar gezien het kitten graag in gezichten en nek wilde liggen. Het pleeggezin en vrijwilliger kent het karakter van het betreffende kitten of kat het beste. Er zijn echter wel pleeggezinnen met kleine kinderen en/of honden. U kunt altijd uw vraag stellen aan dierenasiels@hokazo.nl en zij zullen met u meedenken.

Hebben jullie kittens die honden zijn gewend?

Er zijn pleeggezinnen die ook een hond hebben waardoor de kittens honden gewend zijn. Echter zijn niet alle honden hetzelfde en het karakter van de hond is bepalend.

Ik zoek een specifiek kitten of kat, kunt u mij e-mailen wanneer u zoiets binnenkrijgt?

Helaas kunnen wij dit niet altijd voor u doen. Er komen jaarlijks meer dan 1000 katten en meer dan 750 kittens binnen. Wij verzoeken u om onze facebook pagina en dierenasiels.com in de gaten te houden. U kunt altijd uw vraag stellen op dierenasiels@hokazo.nl. Indien de vrijwilligers tijd en mogelijkheden zien zullen zij u beslist willen helpen.

Ik heb al vaak gereageerd en was altijd net te laat. Wat moet ik doen als ik toch een kitten wil adopteren?

Het komt inderdaad voor dat u helaas net te laat bent. In het begin van het seizoen is de vraag groter dan het aanbod en richting het najaar is het aanbod groter dan de vraag. De kittens worden pas geplaatst met 10 weken waardoor de meeste kittens in de zomer en najaar beschikbaar zijn. Houdt zo vaak mogelijk www.dierenasiels.com en onze facebook pagina in de gaten.

Ik wil maar 1 kitten. Kan dat?

Dat kan, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Het pleeggezin vond ons geen goede match. Wat nu?

Een pleeggezin kent de kittens het beste. Zij hebben het kitten zien groeien en ontwikkelen. Daarnaast zijn er veel zieke kittens waardoor er veel inspanning en liefde is bij komen kijken. Het pleeggezin zoekt voor elk kitten de perfecte match. Mocht dit voor u niet zijn, betekend het niet dat er geen kitten voor u is. Het is wachten op een goede match en klik.

Ik heb een kat ouder dan 10 jaar. Mag ik daar een kitten bij plaatsen?

Nee, wij plaatsen geen kittens bij katten ouder dan 10 jaar. Dit is voor zowel uw huidige kat als het kitten niet gewenst. Een kitten is speels en wilt ravotten en ontdekken. Een oudere kat zoekt zijn rust op en zal elke keer gestoord worden door een springend klein hummeltje. Een kitten wordt er echt niet blij van en uw oudere kat ook niet.