Dierenambulance Hokazo in gemeente Meierijstad
De gemeente Meierijstad was tot 2022 grootste gemeente, zowel kwa inwonersaantal als kwa oppervlak. Dat is ook te zien in de cijfers van de honden en katten waar we in 2021 voor zijn uitgerukt. In gemeente Meierijstad zijn in 2021 17 katten en 30 honden retour eigenaar gegaan. Van 244 katten en 2 honden is geen eigenaar gevonden en zijn bij dierenopvangcentrum Hokazo ondergebracht. De twee honden hebben binnen een maand een fijn huis gevonden. Van de 244 katten zoeken we voor 11 dieren nog een huis. Heb jij interesse in een echt Meierijtje? Kijk dan eens bij Flap.
Naast honden en katten helpen wij ook andere dieren, zowel wild als tam.
Heeft u een dier in nood gezien in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint Oedenrode, Veghel, Wijbosch of Zijtaart? Bel dan naar 06 – 53 707 111.
Benieuwd naar de cijfers van voorgaande jaren? Klik dan hier.
Reddingen die ons nog lang bij blijven
Dierenambulance in Erp
In Erp zit een Chinees restaurant dat ons belde omdat er een roofvogel vast zat op hun schoorsteen. Ze hadden de vogel wel zien zitten, maar er in eerste instantie niks van gedacht. Toen zag een medewerker dat de vogel probeerde weg te vliegen, maar dit niet ging. Omdat de schoorsteen nogal hoog was, hebben we ook de brandweer ingeschakeld. Zij kunnen doormiddel van hun hoogwerker op plekken komen die buiten ons bereik liggen. Een van onze vrijwilligers is samen met een brandweerman naar boven gegaan. Vastgemaakt aan de hoogwerker moest onze vrijwilliger de bange roofvogel losmaken van de schoorsteen. Gelukkig viel het voor de vogel (en onze vrijwilliger) mee. De poten van het dier zijn bij de dierenarts schoongemaakt en na een nachtje om aan te sterken kon de vogel weer los gelaten worden.
Dierenambulance in Sint Oedenrode
In Sint Oedenrode was iemand een walibi kwijt. Er waren wat zichtmeldingen geweest, maar het was de eigenaar niet gelukt om het dier weer te vangen. Toen er bij ons een melding binnen kwam zijn we er naartoe gegaan. Uitgerust met ons vangnet konden wij het dier makkelijk vangen. Dat lag overigens niet aan ons vangnet, in de tijd dat de walibi ontsnapt was, heeft hij een gebroken pootje opgelopen. Hij was dus niet meer zo snel als toen zijn eigenaar hem probeerde te vangen. Het is gissen wat er met hem gebeurd is, of hij is aangereden of aangevallen door een hond. Gelukkig kon de walibi bij de dierenarts herenigd worden met zijn eigenaar.
Dierenambulance in Schijndel
Sommige meldingen komen binnen en zijn zo bijzonder dat we nog een keer moeten vragen wat er aan de hand is, omdat we onze oren niet kunnen geloven. Zo werden we gebeld door een man uit Schijndel. Hij had een fijne vakantie gehad in Belize, maar bij het uitpakken van zijn koffer kwam hij een schorpioen tegen! Meneer schrok zich een hoedje en belde ons om hem te helpen. Het dier was ontdaan door zijn plotselinge reis in een koffer en we konden hem makkelijk en veilig overbrengen in een doosje. We hebben de schorpioen naar Ziezoo gebracht, die hem over het dier ontfermd hebben.
Dierenambulance in Schijndel
Al even geleden werden we gebeld over een struisvogel die op de weg liep in Schijndel. Even later kregen we ook meldingen over een struisvogel die los liep in Olland. Snel trommelde we nog een klein team op, zodat we naar beide meldingen konden, want een struisvogel op de weg, dat is niet handig! Ter plekke bleek het niet om twee struisvogels te gaan, maar om eentje. De vogel was lekker aan de wandel gegaan en was al weer bezig met zijn tocht van Olland terug naar Schijndel. De struisvogel kwam van een kinderboerderij en was gelukkig wel wat gewend. Samen met medewerkers van de kinderboerderij hebben we de weg veilig gemaakt voor de struisvogel om terug naar huis te gaan. Naast dierenambulancemedewerker, waren we die dag dus ook verkeersleider.
Dierenambulance in Veghel
In Veghel kun je een riant buitenverblijf vinden, dacht een zwervende moederpoes. Eerder in dat jaar had de moederpoes ook al bedacht een gezinnetje grootgebracht in Veghel, maar toen was zij ons te snel af. De kittens zijn toen wel in de gaten gehouden en toen die een paar weken oud waren hebben we hen wel kunnen weghalen. Maar moeders ging echt de vangkooi niet in, ondanks dat lekkere eten dat we aanboden. Omdat ze Veghel dus een mooi dorp vond, bleef ze er plakken. En toen vond ze dat riante buitenverblijf. Enig nadeel, ze moest dit verblijf delen met een stel cavia’s. Moederpoes zelf vond dat geen nadeel, maar de eigenaar van de cavia’s was niet zo blij met haar komst. Omdat ze ons al eerder te slim af was, maakte we een plan van aanpak. Als gezien werd dat moederpoes met kroost in het hok was, en de cavia’s buiten het hok, zou ze opgesloten worden en zouden we gebeld worden. ’s Avonds tijdens een voerronde was dat het geval. De cavia’s zijn gedurende de nacht elders ondergebracht en moederpoes opgesloten in het nachthok van de cavia’s. Omdat het al donker werd, is ervoor gekozen om de volgende ochtend ze op te halen. Een van onze vrijwilligers is het hok in gekropen en moederpoes weten te vangen. Haar kittens van nog geen week oud waren makkelijker en zo hebben we moederpoes met “caviakittens” naar een van onze pleeggezinnen gebracht.