Bernheze
Bernheze is een van de Brabantse regio’s waar dierenambulance Hokazo rijdt. In 2021 hebben we 156 zwerfkatten en 2 zwerfhonden opgehaald in de dorpen Heesch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek, Nistelrode, Vinkel en Vorstenbosch. Dit zijn dieren waarvan geen eigenaar gevonden is. We hebben 4 katten en 13 honden uit Bernheze kunnen herenigen met hun eigenaar. Naast de honden en katten heeft de dierenambulance in Bernheze ook veel wilde dieren opgehaald, zoals vogels en egels.
De twee zwerfhonden hebben gelukkig een fijn thuis gevonden. Ook het grote deel van de zwerfkatten heeft een huisje. Niet alle dieren die in 2021 bij ons binnen zijn gekomen hebben al een huisje. Wil jij een van onze Bernhezenaren een fijn thuis geven? Kijk dan bij Lucas, Wiet of Kevin!
Heeft u een dier gevonden die onze hulp nodig heeft in Heesch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek, Nistelrode, Vinkel of Vorstenbosch? Lees hier onze tips of bel 06 – 53 707 111
Benieuwd naar de cijfers van voorgaande jaren? Klik dan hier.
Reddingen in Bernheze die nog op ons netvlies staan
Nistelrode
Een van de vondsten die ons het meest bij staat is die van poes Loesje. Een poes op leeftijd die naar ons idee een pittige tijd achter de rug had. Een beschadigd oog, vervilt en vol wondjes vonden we haar in Nistelrode. Terug op ons dierenopvangcentrum werd tegen alle hoop in haar chip uitgelezen. Verbaasd waren wij toen bleek dat ze gechipt was. We belden naar haar eigenaar met de mededeling dat we zijn kat gevonden hadden. Onmogelijk, reageerde de man. Zijn kat zat immers naast hem. Na een kort gesprek kwamen we erachter dat de poes uit Nistelrode wel degelijk van meneer was. Poes Loesje was 11 jaar en 8 maanden eerder vermist geraakt in Oss! Wat Loesje in de tussentijd meegemaakt heeft weten we niet, maar eindelijk is ze weer herenigd met haar eigenaar.
Heesch
Als onze vrijwilligers aan Heesch denken, dan herinneren ze zich twee reddingen. De eerste betrof en klein uiltje dat zich gevaarlijk verschanste op een bedrijventerrein. De uil was gewond en had hulp nodig, alleen voelde hij zich goed genoeg om ons te laten apenkooien. We konden steeds net niet dichtbij genoeg komen, of hij vloog alweer een paar meter verderop. Ondertussen klommen wij op voertuigen en in stellingen. Gelukkig vloog het uiltje na enige tijd een garage in, waarna hij ingesloten zat en we hem konden vangen. Eind goed, al goed.
Heesch
Een ander verhaal uit Heesch begon met een melding over een stinkdier in de sloot, die er niet uit kon komen. Stinkdieren komen in Nederland niet in het wild voor, maar worden wel eens als huisdier gehouden. Helaas zijn er mensen die uitgekeken raken op zo’n huisdier en hem dan buiten zetten. Niet alleen worden deze dieren voor de hobby gefokt en kunnen buiten niet goed overleven, mochten niet-inheemse dieren wel kunnen overleven in ons land, zijn zij een gevaar voor onze inheemse dieren. We hielden in ons achterhoofd dat stinkdieren flink kunnen bijten, dus namen de benodigde voorzorgmaatregelen.
Bij de sloot aangekomen, bleek het niet te gaan om een stinkdier, maar om een mannelijke das. Het werd toen ook duidelijk dat hij snel onze hulp nodig had. De das bleek zwaar onderkoeld: hij rilde hevig en zijn achterlijf was verlamd. Nadat we hem uit het water hadden hebben we hem omwikkeld met handdoeken en bij warme kruiken gelegd. Gelukkig kon de das terecht bij een vooropvang, die een gespreid bedje van stro en een warmtelamp had opgehangen. Na wat zorg van de Dassenwerkgroep kon het dier enige tijd later weer uitgezet worden in Heesch.